MENÜ

                                   FREKVENCIA

 

Étrendünk meghatározhatja egészségünket, avagy, amit megeszünk, azzá válunk.

 

Ha kitisztítjuk szervezetünket, az csupán egy lépés az egészség felé. Fontos, hogy lehetőleg kerüljük el azokat az élelmiszereket, és azokat az élethelyzeteket, amelyek esetleg terhelő anyagokat tartalmaznak számunkra, és újra megterhelhetjük vele a szervezetünket. Másrészről a helyes étrend kialakításával és kúra szerűen, bizonyos élelmiszer összetevők bevitelének elhagyásával, akár megelőzhetőek is lehetnek betegségeink. Ezek az összetevők lehetnek az élelmiszereink, a növények, vagy állati részek alapvető összetevői, vagy hozzáadott anyagok, mint állományjavítók, tartósítószerek , vagy színezékek is.

Természetesen élelmiszereink nem csak terhelhetnek, sőt, vannak olyan élelmiszereink is, amik segíthetnek megszabadulni egyes toxinoktól.

Ha figyelembe vesszük, hogy bélrendszerünk, az egyik legnagyobb felületű és érzékenységű nyálkahártyánk, könnyen elképzelhetjük, hogy ez az állandóan nyálkás felület, mennyire sérülékeny és védtelen a környezeti hatásokkal szemben. Míg kívülről vastag bőr véd a különböző hatásokkal szemben, a bélrendszerünk belülről egy sokkal érzékenyebb terület, és a rajta keresztül folyó dolgok könnyen fejthetnek ki káros hatást először a felületén, majd azon áthatolva a szervezetünkben. Habár bőrünk védelméről rendszeresen gondoskodunk, sajnos hajlamosak vagyunk emésztőrendszerünkről megfeledkezni. Míg sokaknak számít a külső megjelenés, a saját belső szerveik tisztaságára csak kevesen gondolnak. Szerintem tudatosan nagyobb figyelmet kellenne fordítanunk arra, hogy megválogassuk, hogy mit engedünk emésztőrendszerünkbe, ezáltal saját magunkba. A mi felelősségünk, hogy ne vásároljuk meg azokat a szennyezett élelmiszereket, amiket egyes gyártók kínálnak nekünk. Ha mi nem vennénk meg a rossz minőségű élelmiszereket, akkor kénytelenek lennének jobb minőségű élelmiszereket készíteni. 

Élelmiszereink különböző élő és élettelen veszélyeket rejthetnek számunkra.

Ezeket különböző csoportokra oszthatjuk:

Élő veszélyforrások: Gombák, Paraziták, Baktériumok, Vírusok.

Élettelen toxinok: Radioaktív szennyezés, Nehézfémek, Vegyi anyagok, Allergének

A toxinok a hatásukat általában érzelmi terhelések jelenlétében tudják kifejteni.

Érzelmi terhelések: Stressz, Érzelmek (Örök kérdés marad, hogy az érzelmek miatt nem távoznak a toxinok, vagy a toxinok okoznak olyan elváltozást, amitől érzelmi problémáink lesznek.)

Általában az élő toxinok csak az élettelen toxinok, vagy érzelmi terhelések társaságában tudnak szervezetünkre hatást gyakorolni. Ha valamely toxint kivezetjük, megszűnhet a hozzá kapcsolódó élő toxinok terhelése.

Az állapotfelmérés során megállapíthatjuk, hogy az Ön szervezetét mely összefüggések érintik, így a kúrát is az Ön szervezetének megfelelően alakíthatjuk ki.

 

Gombák: Nem lehet egyértelműen károsnak beállítani, de néhány közülük igen komoly károkat tud okozni. A gombáknak általában jelentős élettani szerepük lehet a szervezetben kialakuló felesleges dolgok elbontásában. Akkor kerülnek általában a figyelem központjába, ha tevékenységük már káros hatású. A gombák élelmiszereink által jutnak a szervezetbe. A gyümölcsök, zöldségek és a gabonák a fő forrásaik, de a bőrgombák akár házi kedvenceinktől is származhatnak. Egyes megfigyelések szerint a túlzottan csapadékos évek után jelentkeznek az élelmiszer készítményekben. Bár mértékük az élelmiszer készítményekben sokkal a megengedett egészségügyi határérték alatt van, a legyengült, vagy más toxinokkal terhelt szervezet jó táptalajt jelenthet számukra. Míg egy egészséges szervezet észre sem veszi, hogy fertőzött élelmiszer jutott be, mert erős immunrendszere azonnal elpusztítja a gombákat, addig egy toxinokkal terhelt már csak nehezen birkózik meg vele. Ahhoz, hogy elszaporodhassanak általában nehézfémekre, vagy radioaktív szennyezésre van szükségük. Általában ugyanott találhatók, ahol a nekik kaput nyitó toxinok, és az érzelmi terhelések hatnak. Ha eltávolítjuk a megélhetésükhöz szükséges toxinokat, és megerősítjük az immunrendszert, (pl.: magas C-vitamin tartalmú ételekkel) akkor a szervezet leküzdheti a gombás fertőzéseket.

Az étrendünk meghatározásánál vegyük figyelembe a gombás fertőzések forrásait, és lehetőleg ne fogyasszunk fertőzött, penészes élelmiszert.

 

Paraziták: Sok betegségünk hátterében meghúzódhatnak parazitás fertőzések is. A paraziták önállóan is életképes élőlények, és egyes életciklusaikat melegvérű élőlényekben töltik. Ez a ciklusuk szükséges ahhoz, hogy szaporodni tudjanak. Normál esetben végighaladnak emésztőrendszerünkön, és észre sem vesszük. Gondot csak abban az esetben jelentenek, ha az emésztőcsatornából a szervezetünk többi részébe jutnak. Különböző szervekbe húzódnak be, és onnan árasztják el utódaikkal szervezetünket. Az orvosi képalkotó eljárásokkal néhányukat fel lehet fedezni. Előfordul, hogy sok hasonló méretű foltot lehet látni ezekkel az eljárásokkal a szervezet különböző részein. Ennek hátterében állhatnak paraziták is. Ilyenek lehetnek a métely paraziták, amik méretüket tekintve akár 5-15 mm hosszúra is megnőhetnek. Míg nagyon sok más parazita szabad szemmel szinte teljesen észrevehetetlen. A paraziták igen jól rejtőzködnek immunrendszerünk elől. A rejtőzködéshez általában ragasztóra van szükségük, és saját sejtjeinkre, hogy a bőrükre ragasszák (ezzel rejtőznek el az immunrendszer elől). Ahhoz hogy a saját sejtjeinkhez hozzájussanak, allergénekre van szükségük, hogy a nekik szükséges sejteket le tudják választani a szerveinkről. A ragasztót általában valamilyen keményítőből állítják elő. Ez lehet akár a burgonyakeményítő is. Az allergének forrása a mindennapi étrendben is szerepelhet. Egyénenként eltérő lehet az érzékenység a különböző allergénekre. Ezt nagyban meghatározzák azok az egyéb toxinok, és a stressz, amik a szervezetbe bekerülhettek. Általában ugyan azoknak a toxinoknak az előfordulása, mindig ugyanazoknak az allergéneknek a kiürítését gátolják, amik ugyanazoknak a szerveknek a sejtjeit választják le, és amikhez ugyanazok a paraziták kapcsolódnak. A kialakulás sorrendje még nem bizonyos, de mindhárom dolognak egyszerre kell jelen lennie a szervezetben, hogy problémákat okozhasson. Ha bármely összetevőt kiürítjük a szervezetből, akkor a többit a szervezet kiürítheti.

Az étrendünk kialakításakor érdemes odafigyelni, hogy a számunkra allergén összetevőket kerüljük. Vagy tartsunk hosszabb keményítő mentes diétát. Vagy olyan fűszereket használjunk, az élelmiszerek elkészítéséhez, amiket nem bírnak a paraziták, és inkább távoznak.

A paraziták elleni legjobb védekezés a megelőzés. Ehhez, sokban hozzájárulhat a helyes étrend.

 

Baktériumok: Szervezetünk helyes működéséhez elengedhetetlenek a baktériumok. Fontos feladatuk van az emésztésben és a káros anyagok lebontásában. Problémát csak akkor jelenthetnek, ha olyan baktériumok kerülnek be a szervezetünkbe, amelyeknek eredetileg nem kellene ott lenniük, vagy a saját baktériumaink valamilyen toxin jelenlétében túlszaporodnak. Önmagukban szinte soha nem fordulnak elő a környezetben. Általában valamilyen szerves anyaghoz kapcsolódva találhatóak. Ez lehet valamilyen állati vagy növényi rész, esetleg ezek feldolgozásával készült élelmiszer is. Baktériumok élhetnek még olyan vizekben is, ahol a szerves anyag koncentrációja magas. Az egészséges szervezetre általában nem jelentenek veszélyt, de a toxinokkal terhelt szervezetben könnyen elszaporodnak. Ilyenkor addig vannak jelen, ameddig a toxint fel nem élik. Ha ennek utánpótlása folyamatos, akkor nehéz megszabadulni tőlük Bőrünkön keresztül nehezen tudnak csak behatolni, emésztő rendszerünk viszont könnyen átjárható számukra. Az élelmiszerekkel elfogyasztott baktériumok fertőzése általában gyors lefolyású, és hirtelen fellángoló tüneteket okoznak, míg a parazitákban érkezők nem is okoznak tüneteket egészen addig, ameddig a parazitából ki nem jutnak. Ez előfordulhat azért is, mert a parazita elpusztult. Az ilyen típusú fertőzések lassan alakulnak ki, és ahogy a paraziták száma növekszik, úgy közülük egyre több pusztul el, és egyre több baktérium szabadul ki belőlük és támadja a szervezetet. Az ilyen fertőzések állhatnak a krónikus betegségek hátterében is. A védekezést ilyenkor érdemes több lépcsősre tervezni, és először eltávolítani a toxinokat, amikhez a paraziták kapcsolódnak, majd a parazitákat, és utánuk a baktériumokat.

A baktériumoknak kedvező feltételeket teremthetnek a növényi és állati fehérjében gazdag élelmiszerek. Az ilyen fehérjék és allergének csak más toxinok, vagy érzelmi terhelés, stressz jelenlétében okoznak problémát a szervezetben, különben kiürülhetnek.

 

Vírusok: Általában a szervezet számára hasznos folyamatokban vesznek részt, mint például a sorvadások helyreállítása. Vannak azonban olyan vírusok, amik a külvilágból érkeznek hozzánk, és heves tüneteket produkálnak a szervezetben. Működésükhöz szintén elengedhetetlen a nekik megfelelő toxin. Táplálásukhoz általában szükséges, hogy jelen legyenek különböző olajak a szervezetben. Ezek forrásai lehetnek étolajak, vagy olajos magvak. Mivel a vírusfertőzések intenzitása általában a legerősebb, ezért ezek kitisztítása elsőbbséget élvez. Ha minden esetben nem is okoznak az általánossal megegyező látható, vagy érezhető tüneteket, az általuk megtámadott szerv, vagy szervek működésében zavarokat kelthetnek. Ezeknek a zavaroknak a megszüntetése beindíthatja a szervezet többi területének tisztulását is.

A vírusok általában radioaktív szennyezéshez, vegyi anyagokhoz vagy allergénekhez kapcsolódnak.

 

Élettelen toxinok: Sajnos környezetünk tele van különböző szennyeződésekkel. Mint eddig olvasta, a kórokozóknak szükségük van valamilyen toxinra ahhoz, hogy a szervezetünk tápanyagot tudjon nekik szolgáltatni. Ennek működése azon alapszik, hogy a bejutott toxin elektron egyensúlya nincs kiegyenlítve. Ezért arra törekszik, hogy az elektromágneses vonzás-taszítás törvénye alapján helyreállítsa ezt az egyensúlyt. Ehhez hozzákapcsolódik valamelyik sejtünkhöz. Azzal viszont a sejtünket billenti ki az elektronikai egyensúlyából. A kibillent elektronikai egyensúlyú sejtek működésében ettől zavar támadhat. Így a tápanyagok felvételében is zavar támadhat. Az ilyen módon nem hasznosuló tápanyagok pedig, táplálékul szolgálhatnak a különböző kórokozóknak.

Napjaink egyre újabb és újabb típusú toxinokat hoznak, amiknek a hatásai eddig nem ismert folyamatokat indíthatnak be a szervezetben. Legterhelőbbet nem is lehetne kiemelni közülük. Néhány viszont szinte állandóan megtalálható a környezetünkben, és ezzel folyamatos terhelést jelentenek.

Legelterjedtebbek közül néhány: klór, benzol, xylol, toulol, alumínium, ólom, higany és a radioaktív terhelések.

A toxinok jelenlétében további terhelést jelenthetnek a különböző allergének. Ugyanannak a toxinnak a jelenléte általában ugyanazt az allergént vonzza magához. Az allergének forrásai lehetnek élelmiszereink is.

A toxinok kivezetése, általában azt eredményezi, hogy a hozzá kapcsolódó allergént a szervezet kiürítheti.

Ilyen allergéneket tartalmazhatnak pl.: burgonya, bors, tej és tejtermékek, liszt, sertészsír, éretlen gyümölcsök,  kávé, szója, hagyma, mustár.

Az, hogy kinek, melyik allergén jelenthet terhelést, meghatározhatja az ugyanabban az élelmiszerben megtalálható toxin is. Az allergének egy részét a főzési eljárásokkal semlegesíthetjük.

A toxinok és allergének kombinációiból általában csak néhány van jelen egy időben. Mivel szervezetünk önmagától is képes néhány dolog kivezetésére, csak az határozza meg egészségi állapotunkat, hogy melyik folyamat zajlik gyorsabban. A toxinok kiürítése, vagy felvétele. A kiürítési folyamat sebességét befolyásolhatja az is, hogy éppen mennyi toxin van felhalmozódva már a szervezetben. Minél több toxin raktározódott, annál nehezebben szabadul tőlük a szervezet.

 

 

Érzelmek és stressz: Ugyan olyan hatással vannak szervezetünkre, mintha toxinok lennének. Persze a jó érzelmeink inkább gyógyító hatással bírnak. Az érzelmi konfliktusok, vagy feloldatlan blokkok jelenthetnek terhelést a szervezetre. Az érzelmi terhelések feldolgozását agyunk valamelyik részének kell elvégeznie. Ez az agyterület azonban felelős valamely szervünk helyes működtetéséért is. Így elképzelhető, hogy egy bizonyos érzelmi terhelés egy bizonyos szerven jelent stresszterhelést. Ekkora terhelés alatt a szerv, nehezebben végzi feladatát, így a tisztulási folyamata is lelassulhat. Ez által felszaporodhatnak benne a toxinok, majd a kórokozók. Ennek a tételnek a fordítottja is előfordulhat. Amikor egy toxin erős terhelést jelent egy bizonyos szerven, és kórokozók is társulnak hozzá, akkor a szervet irányító agyterület is nagyobb kihívások elé van állítva, így a számára feldolgozandó érzelmek kezelése is nehezebben megy. Ha bármely összetevő irányából megszüntetjük a terhelést, akkor a szervezet a többivel könnyebben birkózhat meg.

 

Étrendi szempontból érdemes olyan élelmiszereket választani, amelyek alapjául szolgáló élőlények kevesebb stresszt szenvedtek el, így kevesebb toxint tartalmazhat szervezetük. A zöldségek és gyümölcsök esetében mindenképp figyeljünk arra, hogy háztájiban termelt vegyszermentes terméket válasszunk. A távolról szállított termékek minőségmegőrzése érdekében tartósító eljárásokat alkalmaznak. Ezek a tartósítószerek gyakran veszélyesek is lehetnek a szervezetünkre. Kész termékek esetén válasszunk toxin- és tartósítószermentesen feldolgozott élelmiszereket, természetes összetevőkből, amik eredeti formájukban kerülnek az élelmiszerbe, nem pedig valamilyen kivonat formájában. Nem elég megnézni a termék megnevezését és árát, hanem minden esetben érdemes elolvasni az összetevők listáját. Így elkerülhetjük, a számunkra allergén összetevők bevitelét. Pl húskészítményeknél is előfordulhat, hogy az összetevők között tejfehérje, vagy szója szerepel, vagy a gesztenyés termékek is tartalmazhatnak burgonyát, vagy babot. Az ezen összetevőkre érzékeny egyéneknek ezek terhelést jelenthetnek. Az árulkodó feliratok a termékek hátoldalán azok, amiket ha magunk készítenénk el ételünket, nem tennénk bele.

Kiegyensúlyozott, pozitív érzelmeket, és toxinmentes étrendet kívánok!

 

 

 

Asztali nézet