MENÜ

                                   FREKVENCIA

 

Mérgező paprikát etetnek velünk

CSD

2015.03.31. 16:27

A magyar boltokban kapható paprikában a megengedettnél sokkal több vegyszer van, erre utal a Greenpeace vizsgálata. A környezetvédő szervezet március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált, erről a szervezet szakértői  beszéltek a Greenpeace keddi budapesti demonstráción, amiről az MTI számolt be. A vizsgált mintának tehát a kétharmadában volt valamilyen szennyezés

A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában. A magyar zöldségek sem voltak vegyszermentesek, a vizsgált szentesi paprikában  kétféle, nem engedélyezett vegyszert is találtak,

az egyik hússzorosan, a másik harmincszorosan haladta meg a határértéket.

Az a szer, amiből a megengedettnél hússzor több volt a zöldségben a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt.

 "A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet. Ezen együttes hatásokat azonban a jogszabályok nem veszik figyelembe"

- mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.

Tömöri Balázs, a szervezet agrárkampányának vezetője azt mondta, a Greenpeace egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát. 

(Index.hu )

 

Asztali nézet